Η Κόκκινη Κρήνη – Η Κρήνη της Ναμίκα Χανίμ
Η Κρήνη βρίσκεται στη πάνω πόλη της Θεσσαλονίκης στην οδό Ακροπόλεως 45 και Σταγίρων
Κείμενα-Φωτογραφίες : Σάββας Λαζάρου

Η κρήνη της Ναμίκα Χανίμ, είναι γνωστή και ως Κόκκινη Βρύση διότι οι δύο πλαϊνές πλευρές της είναι κτισμένες με κόκκινα τούβλα.

Τη κρήνη αυτή την έκτισε ο Μουφτής Ibrahim Bey το 1910 και τη αφιέρωσε στη Ναμίκα Χανιμ η οποία ήταν εγγονή του, και η οποία είχε την ατυχία να πέθανε σε μικρή ηλικία.

Στο πάνω μέρος της πρόσοψης της κρήνης βλέπουμε ένα καμπύλο αέτωμα στο οποίο υπάρχει μαρμάρινη διακόσμηση και μια ημικυκλική επιγραφή σε δύο γλώσσες.
Στην αραβική και στη τούρκικη γλώσσα. Στη αραβική γλώσσα αναφέρεται ένα απόσπασμα του Κορανίου το οποίο σύμφωνα με τον Βασίλη Αντωνιάδη λέει:
«Από το νερό το παν, ή, το νερό είναι η πηγή της ζωής».

Στην τούρκικη γλώσσα αναφέρει τα εξής:
«Αυτή είναι η βρύση της μακαρίτισσας Namika Hanim, εγγονής του Μουφτή Ibrahim Bey. Παράκληση για μια προσευχή για την ψυχή της. Έτος 1328 (1910)».

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο μουφτής κατασκεύασε τη βρύση προς τιμή της εγγονής του αλλά σε δύο χρόνια αναχώρησε σαν πρόσφυγας μετά τη παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες το 1912.

Το κάτω μέρος της μαρμάρινης πρόσοψης είναι στολισμένο με γλυπτά σχέδια.
Πλάι στη κρήνη υπάρχει ένας πλάτανος. Οι Τούρκοι συνήθιζαν πλάι σε κάθε κρήνη που έκτιζαν να φυτεύουν και ένα πλάτανο, για να μπορεί ο περαστικός να πιει νερό για να δροσιστεί αλλά και να κάτσει στη σκιά του πλάτανου για να ξεκουραστεί.

Η πρόσοψη της κρήνης καταλήγει σε μια γούρνα από μάρμαρο το οποίο προήλθε από κάλυμμα σαρκοφάγου Ρωμαϊκού μνήματος.
Σε όλες τις κρήνες της Θεσσαλονίκης η γούρνες κατασκευαζόταν από μάρμαρα σαρκοφάγων.