ΠΑΡΑΣΤΑΤΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ

Στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το λιμάνι της και δίπλα στα δικαστήρια , βρίσκεται το οχυρωματικό συγκρότημα το Φρούριο του Βαρδαρίου.

Το Φρούριο του Βαρδαρίου είναι ο χώρος που περιβάλλεται από την οδό 28 Οκτωβρίου όπου βρίσκονται και τα δικαστήρια, από τις οδούς Πολυτεχνείου και Μοσκώφ.

Σύμφωνα με τον Εβλιγιά Τσελεμπή, τον Τούρκο περιηγητή και συγγραφέα του 17ου αιώνα το οχυρωματικό αυτό συγκρότημα, το οποίο έχει σχήμα πετάλου, κατασκευάστηκε από το Σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή ( Kanuni Sultan Süleyman), κατά τη διάρκεια μιας ολιγόχρονης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, το χειμώνα του 1546.

Λέγεται ότι είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Σινάν ο οποίος έκτισε και το μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, και ο στόχος της κατασκευής του ήταν η προστασία της δυτικής πλευράς του λιμανιού, η ενίσχυση των παραθαλασσίων τειχών και γενικά η βελτίωση της αμυντικής ικανότητας της Θεσσαλονίκης.

Το Φρούριο Βαρδαρίου είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς και με τις επωνυμίες Τόπ-Χανέ (πύργος Πυροβολοστασίου) και Ταμπάκ-Χανέ (πύργος Βυρσοδεψείων),από τα βυρσοδεψεία πού ήταν εγκαταστημένα στή περιοχή του.

Πρόκειται για ένα Οχυρωματικό συγκρότημα μεγέθους 25 στρεμμάτων το οποίο περιλαμβάνει δύο σημαντικούς πύργους της Θεσσαλονίκης.

Στη Νοτιοδυτική πλευρά Τον Πύργο του Βαρδαρίου και στη Νότια πλευρά τον Πύργο του Ανάγλυφου.

Ο πύργος του Τριγωνίου ο οποίος βρίσκεται στην Ακρόπολη μαζί με το Φρούριο του Βαρδαρίου και το Λευκό Πύργο, έχουν χαρακτηριστικά πολεμικών εγκαταστάσεων με πυροβόλα όπλα και βεβαίως εντάσσονται στην προσπάθεια των Τούρκων να εκσυγχρονίσουν τις αμυντικές οχυρώσεις τους, λόγω των αλλαγών των πολεμικών τεχνικών και της χρήσης της πυρίτιδας.

Τις σχετικές πληροφορίες διασώζει επιγραφή χαραγμένη σε μάρμαρο, η οποία βρέθηκε κατά τις αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν στον πύργο του Ανάγλυφου το 1981, ο οποίος πύργος διατηρείται σχεδόν σε όλο του το ύψος.