Προχωρώντας στη παραλία και φθάνοντας στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το λιμάνι της ξεπροβάλει ένας οκταγωνικός πύργος, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο των Δικαστηρίων.
Ο πύργος ο οποίος είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχει ύψος 10 μέτρα και έχει αρκετά τοξωτά παράθυρα με κάγκελα τα οποία προφανώς χρησιμοποιούνταν ως πολεμίστρες.
Περιβάλλεται από ένα σύμπλεγμα οχυρώσεων το οποίο αποτελείται από κάστρα και πύργους με πολεμίστρες και πυριτιδαποθήκες, το οποίο ονομάζεται το Φρούριο του Βαρδαρίου.
Είναι γνωστός με διάφορα ονόματα όπως Τοπ Χανέ που σημαίνει το Σπίτι το Κανονιού η Πύργος του Πυροβολοστασίου η της πυριτιδαποθήκης, Ταμπάκ-Χανέ δηλαδή Πύργος Βυρσοδεψείων διότι στη περιοχή ήταν εγκατεστημένα πολλά βυρσοδεψία
Κάποιοι τον γνωρίζουν σαν Πύργο των Δικαστηρίων, η Οκταγωνικό πύργο.
Ο πύργος είναι κατασκευασμένος σε δύο επίπεδα.
Στο πρώτο, βρίσκεται ο βόρειος περίβολος με τους δύο πυργίσκους, τον πύργο του Βαρδαρίου, τον πύργο του Ανάγλυφου, το εξωτερικό τμήμα του νότιου περίβολου και τις τρείς πύλες.
Για κάποια περίοδο λειτουργούσε ως αποθήκη πυρίτιδος και για τα κανόνια.
Στο προτείχισμα και πάνω σε ανάχωμα υπάρχουν σε καλή κατάσταση τρεις αποθήκες πυρομαχικών για πυροβόλα, οι οποίες σώζονται μέχρι σήμερα.
Οι δύο από αυτές τις αποθήκες διατηρούν τις Οθωμανικές επιγραφές τους με χρονολογία 1741.






