Στη Άνω Πόλη και στη διασταύρωση της οδού Ολυμπιάδος με την οδό του Προφήτου Ηλία βρίσκεται ο μεγάλος και μεγαλοπρεπής Ναός του Προφήτου Ηλία.

Ο Ναός είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής των Παλαιολόγων.

Ο ναός του Προφήτη Ηλία κτίστηκε το 14ο αιώνα (1360-1370) και ήταν το καθολικό ( Κεντρική Εκκλησία) ενός μοναστηριού.

Υπάρχει μια διχογνωμία στην προέλευση του ναού.

Κάποιοι λένε ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι το καθολικό (Κεντρική Εκκλησία) της Νέας Μονής ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε το 14ο αιώνα.

Κάποιοι άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι το καθολικό της Μονής Ακαπνίου ένα εξαιρετικό μοναστήρι της Θεσσαλονίκης του 14ου αιώνα του οποίου η δράση συνδέεται με τους Παλαιολόγους.

Είναι ένας ναός που τον χαρακτηρίζει ο όγκος, ο περίτεχνος τρούλος του, αλλά και ο εξωτερικός διάκοσμος, ο οποίος είναι κεραμοπλαστικός.

Αρχιτεκτονικά ο Προφήτης Ηλίας μοιάζει με το καθολικό, δηλαδή με την κεντρική εκκλησία που διαθέτουν τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Όπως λοιπόν στα μοναστήρια του Αγίου Όρους έτσι και ο Προφήτης Ηλίας έχει δύο πλαϊνές κόγχες, στις οποίες βρίσκονται πολυάριθμες ομάδες ψαλτάδων.

Είναι ένας τετρακιόνιος σταυροειδής ναός με πλάγιους χώρους και παρεκκλήσια.

Διαθέτει λίγες τοιχογραφίες των ετών 1360- 1380.οι οποίες σώθηκαν από τις περιπέτειες εκατονταετιών αλλά οι οποίες δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Παρόλα αυτά βοηθούν σημαντικά στη μελέτη της ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης.

Το σημερινό όνομα της εκκλησίας είναι νεότερο και ίσως ετυμολογικά να μοιάζει με το Τούρκικο όνομα «Σαραϊλί» με το οποίο ονομαζόταν η Βυζαντινή Εκκλησία ως τζαμί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μετά τη κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1430 ο ναός μετετράπηκε σε τζαμί από τον Μπαντραλί Μουσταφά Πασά και οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν και σκεπάστηκαν με σοβά.

Το Τζαμί ονομάστηκε Σεραϊλί τζαμί (= τζαμί του Παλατιού).

Το τζαμί συνέχισε να λειτουργεί σαν Τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Το 1950 ο Βυζαντινολόγος καθηγητής Στυλιανός Πελεκανίδης αναστύλωσε την εκκλησία στη δεκαετία του 1950.

Το 1988 η Εκκλησία του Προφήτου Ηλία συμπεριελήφθη στη λίστα των Παλαιοχριστιανικών κα Βυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.