Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας η αλλιώς της του Θεού Σοφίας, βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού.

Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης, είναι μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες Βυζαντινές Χριστιανικές Εκκλησίες η οποία μαζί με τους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Αχειροποιήτου ανήκουν , στα πιο σημαντικά παλαιοχριστιανικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας και ολόκληρης της Ορθοδοξίας.

Χτισμένη στα τέλη του 7ου αιώνα, σε ένα χώρο στον οποίο υπήρχαν τα ερείπια μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής η οποία καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό του 620-630. που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.

Αρχιτεκτονικά είναι ένας Ναός σταυροειδής με τρούλο και μπορούμε να πούμε ότι είναι ο πρώτος Ναός με τρούλο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ναός είναι διακοσμημένος με εξαιρετικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της αρχικής Βυζαντινής Εποχής.

Ειδικά το ψηφιδωτό που στολίζει τον τεράστιο θόλο της Εκκλησίας και αφορά την Ανάληψη του Χριστού είναι του 9ου αιώνα , θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ψηφιδωτά της Χριστιανοσύνης.

Η θαυμάσια αυτή παράσταση φιλοτεχνήθηκε στο τέλος του 9ου αιώνα και αποτελεί το κορυφαίο δείγμα της λεγόμενης αναγέννησης της αυτοκρατορικής δυναστείας των Μακεδόνων.

Το 1430 η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Τούρκους αλλά η Αγία Σοφία συνεχίζει να λειτουργεί σα χριστιανική Εκκλησία, και μόνο και μετά από 100 χρόνια το 1524, η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί.

Η μετατροπή έγινε από το βεζίρη της Ρούμελης Μακτούλ Ιμπραήμ Πασά, ο οποίος διατήρησε το όνομα που ήδη είχε .(Ratkub Ibrahim Pasa).
(Aya Sofya Camii).

Το 1890 μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε το τζαμί το οποίο αναστυλώθηκε και επισκευάστηκε το 1907.

Στην επιδιόρθωση και αναστύλωση συμμετείχε ο Γάλλος Βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ.

Η Εκκλησία συνέχισε να λειτουργεί σα Τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη από τον Τούρκικο ζυγό το 1912 οπότε και αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία.

Στους σεισμούς του 1978 το μνημείο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές τις οποίες αποκατέστησε εξαιρετικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Άθλος θεωρήθηκε η αποκόλληση και εν συνεχεία η στερέωση και συντήρηση του μεγάλου ψηφιδωτού του τρούλου, που έγινε με παραδοσιακές μεθόδους από Έλληνες τεχνίτες.

Το 1988 ο ναός ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.