Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης,…1863!!

//Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης,…1863!!

Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης,…1863!!

Λένε ότι η Ρώμη είναι ένα ανοιχτό Μουσείο.

Και ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει;

Και η Θεσσαλονίκη όμως με τα αμέτρητα Παλαιοχριστιανικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Οθωμανικά και διάφορα άλλα Μνημεία μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι εκπέμπει έναν έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, και δικαίως μπορούμε να της αποδώσουμε τον τίτλο του υπαίθριου μουσείου.

Για την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού δεν έχουμε παρά να αποφασίζαμε να εγκαταλείψουμε για λίγο τον καναπέ η τη πολυθρόνα και να κάναμε μια βόλτα τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η UNESCO ήδη από το 1988 έχει ανακηρύξει 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά «στολίδια» της Θεσσαλονίκης ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας έτσι την Θεσσαλονίκη σαν ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις τής ανθρωπότητας.

Στο σκεπτικό της για τα προστατευόμενα μνημεία της Θεσσαλονίκης η UNESCOυπογραμμίζει ότι “Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδας, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του χριστιανισμού. Τα χριστιανικά μνημεία της χτίστηκαν από τον 4ο ως τον 15ο αιώνα και συνιστούν μια διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον βυζαντινό κόσμο. Τα ψηφιδωτά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και της Μονής Λατόμου (Οσίου Δαβίδ) συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης».

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο.

Ο Κάσσανδρος έδωσε στην πόλη το όνομα της συζύγου του και αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο αρχικός πληθυσμός της συγκροτήθηκε από κατοίκους 26 μικρών πόλεων «πολισμάτων» της γύρω περιοχής, που μετεγκαταστάθηκαν στη καινούρια πόλη.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για τη δημιουργία της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής, όπως έδειξαν ο χρόνος και η ιστορία.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος ο οποίος προσέφερε ένα πολύ ασφαλές λιμάνι, η δυνατότητα της θαλάσσιας επικοινωνίας με άλλα κράτη, η ύπαρξη των τριών ποταμών Άξιός, Γαλλικός και Αλιάκμονας, το εύκολο οδικό πέρασμα στα κράτη των Βαλκανίων και οι εξαιρετικές παραγωγικές δυνατότητες, έκαναν τη Θεσσαλονίκη να έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη πορεία στο πέρασμα των αιώνων, όχι μόνο αναπτυξιακή αλλά και ιστορική.

Δεν είναι τυχαίο το ότι κατά τη διάρκεια των μεγάλων κατακτητικών περιόδων:
• Εμφάνιση των Μακεδόνων-Μακεδονική Δυναστεία (2.000 π.Χ.-148 π.Χ.)
• Περίοδος Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (148 π.Χ.-313 μ.Χ.)
• Περίοδος Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (313-1430)
• Περίοδος Οθωμανικής κατοχής (1430-1912)

η Θεσσαλονίκη εθεωρείτο από όλους τους κατακτητές ίσως η σπουδαιότερη πόλη των κατακτήσεών τους.

Η Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά την μακραίωνη πορεία της, τη γεμάτη από πολέμους και καταστροφές, με τους αμέτρητου μακροχρόνιους και επίδοξους κατακτητές, κατόρθωσε όχι μόνο να επιζήσει αλλά και να διατηρήσει την ελληνικότητά, τη γλώσσα, και τον πολιτισμός της, στοιχεία τα οποία συνεχώς θα ενδυναμώνονται στο μέλλον.

Την παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σε έκθεση από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή…. 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-thessaloniki-to-1863-i-paleoteri-fotografia-tis-polis-pou-apotiponi-emvlimatika-ktiria-prin-katedafistoun/

 

By |2018-08-11T09:02:12+00:00Ιούνιος 21st, 2018|Η Θεσσαλονίκη μου|0 Comments

About the Author:

Kατηγορίες

Επιχειρηματικά θέματα

Kατηγορίες

Kατηγορίες